Christelijke Apologetiek

Christelijke Apologetiek

 - Intellectuele Valkuil
U bent hier: God >> Christelijke Apologetiek

Christelijke Apologetiek: Pas Op voor de Intellectuele Valkuil
Christelijke Apologetiek kent één significant gevaar -- het in de valkuil treden van het vertrouwen op je eigen intellectuele vermogens in je pogingen om iemand anders het koninkrijk van God binnen te werken. De volgende tekst is uit een verhandeling van Matthew J. Slick van het Christian Apologetics & Research Ministry (met toestemming vertaald van de website van de CARM; deze tekst mag niet gewijzigd of verkocht worden).

Christelijke Apologetiek: Vertrouw op God, niet op Kennis
Christelijke Apologetiek kan een hoogmoedig hart ontwikkelen. Hoogmoed is zelf iets dat zich in het hart schuilhoudt en kan dus niet gezien worden. Wanneer we ontdekken dat we op onze kennis vertrouwen, in plaats van op God's Woord, genade en barmhartigheid, dan zijn we in die val gestapt. De rede kan mensen niet bekeren; alleen God's Geest kan dat doen. Logica kan ons niet tot God brengen; alleen Jezus kan dat doen (Johannes 12:32). Bewijsstukken kunnen een mens niet van zijn zonden overtuigen; alleen de Heilige Geest kan dat doen (Johannes 16:8). Dit is de reden dat we op God moeten vertrouwen en er ook op moeten vertrouwen dat Hij onze verdediging van de waarheid voor Zijn glorie en het goed van anderen zal gebruiken.

Het negeren van gebed in apologetiek is hoogmoedig. Het is hetzelfde als zeggen: we hebben God niet nodig. Maar we hebben Hem wel nodig. We moeten bidden voor de mensen die verloren zijn, bidden dat hun geest wordt geopend, bidden dat God's Woord hen als de waarheid in de oren zal klinken, bidden dat onze getuigenissen krachtig zullen zijn, en bidden dat het kwaad in hen of in ons geen bruggehoofd zal hebben. We strijden een geestelijke strijd en we hebben daar geestelijke gereedschappen voor nodig. Bidden is misschien wel het belangrijkste gereedschap van alle. De Heer kan harten en gedachten openen; jij kan dat niet doen (Acts 16:14). Vraag God voor advies (Johannes 14:14). Vraag voor zegeningen in je begrip (Jakobus 1:5) en je spraak (Kolossenzen 4:6). Vraag de Heer om ook hun verstand voor God's Woord te openen (Lucas 24:45). Dit is wat Hij doet. Gebeden geven de bidder bescheidenheid. Het is een erkenning van onze afhankelijkheid van God. Als we nederig zijn en afhankelijk zijn van God, dan is het waarschijnlijker dat we Zijn stem zullen horen. Bidden betekent dat je naar een goddelijke tussenkomst streeft. Het geeft macht aan je woorden. Het verandert je hart. Het brengt je dichter bij God.

Christelijke Apologetiek: Studies Mogen Nooit de Macht van God Vervangen
Christelijke Apologetiek is geen einddoel en als je een geweldig apologist bent dan betekent dat niet dat dit een soort eremedaille is die je als Christen kunt dragen om je intellectuele vermogens uit te stallen. In plaats daarvan is het een reactie op de oproep van God aan alle Christenen (1 Petrus 3:15), waaraan met liefde en nederigheid gehoor moet worden gegeven: liefde voor mensen en nederigheid ten opzichte van God. Laat je studies en je uitoefening van apologetiek nooit de macht vervangen die je in gebed tot de Heilige Schepper door je geloof hebt ontvangen. Vraag God om je woorden kracht bij te zetten en om de harten te openen van de mensen met wie je praat.... dan kun je zo goed als mogelijk is studeren en getuigen.

Leer Nu Meer!


Vind jij deze informatie nuttig? Help ons dan door deze met anderen te delen met behulp van onderstaande social media knoppen. Wat zijn social media?
Volg ons:


English  
Social Media
Follow Us:

Share Us:


Discipelschap

Doop in de Heilige Geest
Is de Doop Noodzakelijk om Gered te Worden
Gap Theorie
Drieëenheid
Kruistochten
Volgeling van Christus
Moet Ik Gedoopt Zijn om Naar de Hemel te Gaan
Bestaat de Hel
Is de Duivel Echt
Bronnen Voor Verder Onderzoek

Aanbidding
Gemeenschap
De Chronologische Bijbel
Bediening
Evangelisatie
Reflections
 
 
Bestaat God Wetenschappelijk?
Bestaat God Filosofisch?
Is De Bijbel Waar?
Wie Is God?
Is Jezus God?
Waarom Christendom?
Groei met God
Populaire Kwesties
Levensproblemen
Herstel
 
Zoek
 
Podcast Feed: Christelijke Apologetiek
Add Christelijke Apologetiek to My Google!
Add Christelijke Apologetiek to My Yahoo!
XML Feed: Christelijke Apologetiek


God Thuispagina | Over Ons | FAQ | FAQ 2 | Sitemap
Copyright © 2002 - 2015 AllAboutGOD.com, Alle Rechten Voorbehouden.