Clicky

Suveranitatea lui Dumnezeu

Suveranitatea lui Dumnezeu

 
Esti aici: Dumnezeu >> Suveranitatea lui Dumnezeu

Suveranitatea lui Dumnezeu – Ce este ea?
Suveranitatea lui Dumnezeu reprezinta abilitatea lui Dumnezeu de a-Si exersa vointa Sa Sfanta sau suprematia Sa. Cel Preainalt, Dumnezeul cerului si al pamantului, are putere nelimitata de a face ceea ce a hotarat sa faca. Fiind absolut independent, Dumnezeu face ceea ce doreste sa faca. Nimeni nu Il poate impiedica, nimeni nu Il poate opri. In Cuvantul Sau, Dumnezeu declara: “Eu sunt Dumnezeu, si nu este altul, Eu sunt Dumnezeu si nu este niciunul ca Mine….Eu zic: ” (Isaia 46:9-10). Nebucadnetar, Regele Babilonului, a creat lucrari arhitecturale care se numara printre cele 7 Minuni ale Lumii. Totusi, el a slavit Suveranitatea Celui Preainalt. “Am laudat si slavit pe Cel ce traieste vesnic, Acela a Carui stapanire este vesnica si a Carui imparatie dainuie din neam in neam…El face ce vrea cu oastea cerurilor si cu locuitorii pamantului si nimeni nu poate sa stea impotriva maniei Lui…” (Daniel 4:34-35)

Suveranitatea divina inseamna ca Dumnezeu sta pe Tronul universului. El este Dumnezeu in toate lucrurile, stapanind toate lucrurile, El “face toate dupa sfatul Voii Sale” (Efeseni 1:11). In suferinta pe care Dumnezeu a ingaduit-o asupra Lui, Iov recunoaste maretia si splendoarea lui Dumnezeu in contrast cu mandria si pacatul sau. “Stiu ca Tu poti totul si ca nimic nu poate sta impotriva gandurilor Tale” (Iov 42:2). Iov realizeaza in cele din urma ca planurile lui Dumnezeu sunt supreme si ca El este suveran.

Marturisirea de credinta din Westminster spune: " Din eternitate, Dumnezeu, a menit, prin sfatul sfant si intelept al voii Sale, toate lucrurile care urmau sa se intample”1.

Suveranitatea lui Dumnezeu – Care sunt parametri?
Chiar daca suprematia lui Dumnezeu este nerestrictionata, chiar si ea are niste parametri. In cele din urma, Dumnezeu este in controlul absolut al tuturor lucrurilor, chiar daca lasa sa se intample anumite lucruri dupa legile naturii pe care El le-a creat”2.

  • Dumnezeu nu poate face nimic care sa-I nege caracterul. Din moment ce Dumnezeu imuabil, cuvintele Lui trebuie sa reflecte integritatea Sa (Numeri 23:19). Dumnezeu nu poate sa minta (Evrei 6:18). In orice circumstante, Dumnezeu nu ramane doar credincios, ci El tine orice legamant si orice promisiune pe care o face.
  • Dumnezeu nu poate fi ispitit de rau. Nu exista niciun element in Natura Sa care poate fi ispitit de rau (Iacov 1:13). Chiar daca Dumnezeu ne putem adesea la incercare, El nu ispiteste pe nimeni. De fapt, Dumnezeu foloseste puterea Sa fara margini sa ne ajute sa rezistam ispitei si sa scapam de ea (1 Corinteni 10:13).
  • Dumnezeu nu se poate nega pe Sine si nu se poate contrazice. Dumnezeu ramane credincios promisiunilor legamantului Sau (Maleahi 3:6). O promisiune nu poate fi mai buna decat persoana care o face. Ca si Dumnezeu, Cuvantul Sau este imuabil (1 Samuel 15:29). Dumnezeu nu revoca cele spuse de El si nici nu ii paraseste pe cei alesi (Romani 11:29).
  • Dumnezeu nu poate ierta pacatul fara sa il pedepseasca. Pentru ca Dumnezeu este drept, nu poate “sterge cu buretele” pacatele noastre (Romani 6:23). Isus Cristos a strigat in gradina Ghetimani: “Tata, daca este cu putinta, departeaza de la mine paharul acesta. Totusi, nu cum voiesc Eu, ci cum voiesti Tu” ( (Matei 26:39). Cristos a trebuit sa indure o agonie fizica si spiritual devastatoare, care a reprezentat dreptatea perfecta a lui Dumnezeu facuta fata de pacat.
  • Dumnezeu nu poate forta pe nimeni sa Il iubeasca sau sa primeasca darul iertarii eterne prin Fiul Sau, Isus Cristos. Primirea iertarii este un act al liberului arbitru al omului ( Ioan 1:11–13). Atunci cand cineva alege sa raspunda prin credinta, primindu-L pe Isus in viata sa, acea persoana devina o faptura noua.

Suveranitatea lui Dumnezeu – Cum este ea vazuta?
In timp ce suveranitatea lui Dumnezeu este infinita, utilizarea puterii Sale este definita de celelalte atribute ale lui Dumnezeu. Caracteristici precum credinciosia, bunatatea, adevarul, neprihanirea si dragostea defines fiecare actiune a lui Dumnezeu. Daca unul dintre atributele lui Dumnezeu ar fi disproportionat sau supraaccentuat, ar rezulta haos la nivelul intregului univers.

Gandeste-te la un dumnezeu care ar favoriza o persoana in detrimental alteia. Dumnezeu nu favorizeaza pe nimeni in functie de varsta, nationalitate sau posesiuni material (Faptele Apostolilor 10:34-35). Dimpotriva, Dumnezeu ne accepta primindu-ne intr-o relatie corecta cu El, prin credinta in Isus Cristos.

Prin suveranitatea lui Dumnezeu, avem liberul arbitru si putem face alegeri si lua decizii care dau un anume traseu vietii noastre. Noi nu avem puterea infinita a lui Dumnezeu, dar ne putem preda inimile, sufletele si mintile unei conduite potrivite Voii Sale Sfinte. In acest fel, Il onoram pe Creatorul si Sustinatorul tuturor lucrurilor, recunoscand faptul ca Dumnezeu este cu adevarat Suveran (Coloseni 1:16-17).

Afla mai multe despre atributele lui Dumnezeu!

1 Nota de subsol:
1 Marturisirea de Credinta Westminster, cap. III.
2 Ryrie, Charles. Teologia de Baza, 43.


Iti place aceasta informatie? Ajuta-ne, impartasind-o cu altii folosind butoanele de social media de mai jos. Ce este aceasta?
Urmareste-ne:
English  
Social Media
Urmareste-ne:

Impartaseste-ne:


Cine Este Dumnezeu?

Bunatatea lui Dumnezeu
Dumnezeul Harului
Sfintenia lui Dumnezeu
Dumnezeu este milostiv
Imuabilitatea lui Dumnezeu
Credinciosia lui Dumnezeu
Dumnezeul vesnic
Dumnezeul Infinit
Omniprezenta lui Dumnezeu
Additional Content To Explore...

Perspectiva Stiintifica
Perspectiva Filosofica
Este Biblia Adevarata?
Cine Este Isus?
Religiile Lumii
Crestere in cunoasterea
Probleme frecvente
Provocarile vietii
Recuperare
 
 
 
Cauta
 
Add Suveranitatea lui Dumnezeu to My Google!
Add Suveranitatea lui Dumnezeu to My Yahoo!
XML Feed: Suveranitatea lui Dumnezeu
Dumnezeu Home | Despre Noi | FAQ | Harta site
Copyright © 2002 - 2021 AllAboutGOD.com, Toate Drepturile Rezervate.