Clicky

Omniprezenta lui Dumnezeu

Omniprezenta lui Dumnezeu

 
Esti aici: Dumnezeu >> Omniprezenta lui Dumnezeu

Omniprezenta lui Dumnezeu – O putem intelege cu adevarat?
Omniprezenta lui Dumnezeu este un subiect care a generat controverse si ingrijorari pentru multi oameni. In mijlocul unor evenimente catastrofice, ne-am putea intreba: “Unde este Dumnezeu?”. Raspunzand la cererile copiilor sai, o mama obosita spune: “Nu pot fi in doua locuri in acelasi timp”. Nici macar tehnologiile cele mai avansate nu ne pot ajuta sa fim in doua locuri in acelasi timp. Sigur, daca Dumnezeu se afla peste tot in acelasi timp, adica este omnipresent, atunci nimic nu poate scapa atentiei Sale. De-a lungul Bibliei, orice lucru creat continua sa existe sub controlul unui Dumnezeu suveran. Un Dumnezeu omniprezent “S-a uitat la tot ce facuse…astfel au fost sfarsite cerurile si pamantul si toata intinderea lor” (Geneza 1:31-2:1).

Daca am putea intelege pe deplin conceptul eternitatii, atunci am putea pricepe si omniprezenta lui Dumnezeu. Mintea umana clasifica evenimentele de-a lungul unei linii temporale imaginare, care are diviziuni specifice trecutului, prezentului si viitorului. Tranzitia constanta de la fiecare clasificare se bazeaza pe perceptia individuala asupra fiecarui eveniment in parte. Dumnezeu, care este etern, nu este limitat de timp. Ca si stapan asupra trecutului, prezentului si viitorului omenirii, Dumnezeu proclama: “Eu sunt Alfa (Inceputul, Primul) si Omega (Sfarsitul, Ultimul)…Cel ce este, Cel ce era si Cel ce vine, Cel Atotputernic” (Apocalipsa 1:8, 21:6, 22:13). El domneste simultan asupra intregii istorii umane, dincolo de limitarile fizice ale oricarei cronologii.

Omniprezenta lui Dumnezeu – Nerestrictionata
Din moment ce Dumnezeu este etern, dimensiunile spatiale nu Il pot restrictiona in niciun fel. Timpul lui Dumnezeu este infinit; prin urmare, Dumnezeu nu are restrictii in ceea ce priveste dimensiunea spatial, adica este omniprezent. Regele Solomon a inteles ca Dumnezeu nu poate fi cuprins de nimic din toata creatia Sa. “Dar ce! Va locui oare cu adevarat Dumnezeu pe pamant? Iata ca cerurile si cerurile cerurilor nu pot sa Te cuprinda: cu cat mai putin casa aceasta pe care Ti-am zidit-o eu!” (1 Imparati 8:27). In ciuda splendorii templului construit de om, Solomon a inteles ca Dumnezeu nu poate fi izolat in niciun loc din spatiu, indifferent cat de vast ar fi acesta. “Asa vorbeste Domnul: ” (Isaia 66:1)

Omniprezenta lui Dumnezeu inseamna ca El nu poate fi izolat nici chiar in cel mai mare spatiu posibil. Chiar daca Dumnezeu nu are limitari spatiale, El nu este “spatiul mai mare”, sau un invelis al spatiului universului, asa cum il intelegem noi. El nu exista pur si simplu intr-un spatiu infinit, fara sfarsit. Dumnezeu este prezent in orice loc. Aceasta nu inseamna ca “cel putin o parte din Dumnezeu “ este dispersata prin tot spatiul. In schimb, Dumnezeu, este prezent in fiecare punct din spatiu cu intreaga Sa fiinta. Tot spatiul este prezent instantaneu in fata Sa. Teologul crestin din secolul al XIX- lea, C.H. Spurgeon, spunea:

    “Noi credem ca El (Dumnezeu) umple cerul si pamantul,si iadul; ca El se afla chiar in spatiul pe care se pare ca il reclama creatia Sa, iar motivul pentru care El este acolo este acesta: ca fiintele create sa Ii fie pe plac; si chiar si spatiul care este ocupat de lucrarea mainilor Sale este plin de Dumnezeu. Adancimile stancoase necercetate sunt pline de Dumnezeu; acolo unde marea urla si acolo unde granitul dur nu lasa nici un locsor pentru aer, si acolo se afla Dumnezeu; nu doar in locuri deschise si in hauri se afla Dumnezeu, ci El penetreaza materia si umple toate lucrurile cu Sine”.1
Totusi, este gresit sa ne gandim la Dumnezeu doar in termeni legati de spatiu, ca si cand El ar fi o fiinta gigantica. Chiar daca Dumnezeu este o fiinta fara marime si dimensiune spatiala, el nu este o masa fara forma. In Geneza 1:26, ni se spune ca omul a fost facut “dupa chipul si asemanarea lui Dumnezeu”, iar aceste cuvinte ne fac sa credem ca este vorba si despre o anumita forma la mijloc. Atunci cand Moise ii cere lui Dumnezeu sa vada Gloria Sa, El ii raspunde: “…Imi voi trage mana la o parte de la tine, Ma vei vedea pe dinapoi; dar fata Mea nu se poate vedea” (Exod 33:18-23). Dumnezeu vorbeste despre Sine Insusi in termeni umani.

Omniprezenta lui Dumnezeu – Intinderea prezentei Lui
Chiar daca nu putem vedea fata Creatorului, omniprezenta lui Dumnezeu confirma faptul ca Dumnezeu vegheaza in mod continuu asupra omenirii. Adam si Eva au incercat sa se ascunda “de fata Domnului Dumnezeu printre pomii din gradina” (Geneza 3:8). Profetul Iona a incercat fuga de Dumnezeu. Intr-un moment de revelatie, Davia a realizat: “Unde ma voi duce departe de Duhul Tau si unde voi fugi departe de fata Ta?” (Psalmul 139:7-18). Nicaieri, in intreaga creatie, nu vom gasi un loc unde sa ne ascundem de Dumnezeu. Prin Duhul Sau cel Sfant, prezenta lui Dumnezeu se intinde in fiecare coltisor al universului, dar si in inimile oamenilor. “Domnul este in templul Lui cel Sfant, Domnul Isi are scaunul de domnie in ceruri. Ochii lui privesc si pleoapele Lui cerceteaza pe fiii oamenilor.” (Psalmul 11:4)

Atributele lui Dumnezeu – Afla mai multe!

Nota de subsol:
1 Charles H. Spurgeon, Predica: Exclamatia lui Iacov la trezire (21 iulie, 1861).


Iti place aceasta informatie? Ajuta-ne, impartasind-o cu altii folosind butoanele de social media de mai jos. Ce este aceasta?
Urmareste-ne:
English  
Social Media
Urmareste-ne:

Impartaseste-ne:


Cine Este Dumnezeu?

Dumnezeu este Dragoste
Intelepciunea lui Dumnezeu
Suveranitatea lui Dumnezeu
Bunatatea lui Dumnezeu
Dumnezeu este milostiv
Credinciosia lui Dumnezeu
Imuabilitatea lui Dumnezeu
Dumnezeul Infinit
Dumnezeul Harului
Additional Content To Explore...

Perspectiva Stiintifica
Perspectiva Filosofica
Este Biblia Adevarata?
Cine Este Isus?
Religiile Lumii
Crestere in cunoasterea
Probleme frecvente
Provocarile vietii
Recuperare
 
 
 
Cauta
 
Add Omniprezenta lui Dumnezeu to My Google!
Add Omniprezenta lui Dumnezeu to My Yahoo!
XML Feed: Omniprezenta lui Dumnezeu
Dumnezeu Home | Despre Noi | FAQ | Harta site
Copyright © 2002 - 2021 AllAboutGOD.com, Toate Drepturile Rezervate.