Clicky

Numele lui Dumnezeu

Numele lui Dumnezeu

 
Esti aici: Dumnezeu >> Numele lui Dumnezeu

Numele lui Dumnezeu: o modalitate de a intelege natura si caracterul Sau
Numele lui Dumnezeu folosite in Biblie actioneaza ca o harta care ne ajuta sa intelegem caracterul lui Dumnezeu. Din moment ce Biblia este Cuvantul lui Dumnezeu, numele alese de El in Scriptura au menirea de a ne revela adevarata Sa natura.

Numele lui Dumnezeu: Titlurile Sale revelate in Scriptura
”ELOHIM” (sau Elohay) este primul nume al lui Dumnezeu intalnit in Biblie si este folosit in tot Vechiul Testament de mai bine de 2300 de ori. Elohim vine de la o radacina din ebraica care inseamna “putere” sau “tarie” si are caracteristica rara de a fi folosit in forma de plural. In Geneza 1:1, citim: “La inceput, Elohim a creat cerurile si pamantul”. Chiar de la inceput, aceasta forma de pluram pentru numele lui Dumneze este folosita sa descrie Singurul Dumnezeu, un mister care este descoperit pe parcursul Bibliei. In Biblie, Elohim este combinat cu alte cuvinte ca sa descrie anumite caracteristici ale lui Dumnezeu. Cateva exemple: Elohay Kedem – Dumnezeul inceputului (Deuteronom 33:27), Elohay Mishpat - Dumnezeul dreptatii (Isaia 30:18), Elohay Selichot – Dumnezeul iertarii (Neemia 9:17), Elohay Marom – Dumnezeul inaltimilor (Mica 6:6), Elohay Mikarov – Dumnezeul care este aproape (Ieremia 23:23), Elohay Mauzi – Dumnezeul tariei mele (Psalmul 43:2), Elohay Tehilati – Dumnezeul laudei mele (Psalmul 109:1), Elohay Yishi – Dumnezeul mantuirii mele (Psalmul 18:47, 25:5), Elohim Kedoshim – Dumnezeul Sfant (Levitic 19:2, Iosua 24:19), Elohim Chaiyim – Dumnezeul viu (Ieremia 10:10), Elohay Elohim – Dumnezeul dumnezeilor (Deuteronom 10:17).

”EL” este un alt nume folosit pentru Dumnezeu in Biblie, aparand de circa 200 de ori in Vechiul Testament. “El” este forma simpla a lui Elohim si este adesea asociat cu alte cuvinte pentru a accentua o latura descriptiva. Cateva exemple: El HaNe’eman – Dumnezeul credincios (Deuteronom 7:9), El HaGadol – Dumnezeul Maret (Deuteronom 10:17), El HaKadosh – Dumnezeul Sfant (Isaia 5:16), El Yisrael – Dumnezeul lui Israel (Psalmul 68:35), El HaShamayim – Dumnezeul cerurilor (Psalmul 136:26), El De’ot – Dumnezeul cunostintei (1 Samuel 2:3). El Emet – Dumnezeul adevarului (Psalmul 31:6), El Yeshuati – Dumnezeul mantuirii mele (Isaia 12:2), El Elyon – Dumnezeul cel Preainalt (Geneza 14:18), Immanu El – Dumnezeu este cu noi (Isaia 7:14). El Olam – Dumnezeul eternitatii (Geneza 21:33), El Echad - Singurul Dumnezeu (Maleahi 2:10). “ELAH” este un alt nume folosit pentru Dumnezeu, care apare de aproximativ 70 de ori in Vechiul Testament. Atunci cand este asociat cu alte cuvinte, vedem diferite atribute ale lui Dumnezeu. Cateva exemple: Elah Yerush’lem – Dumnezeul Ierusalimului (Ezra 7:19), Elah Yisrael – Dumnezeul lui Israel (Ezra 5:1), Elah Sh’maya – Dumnezeul cerului (Ezra 7:23), Elah Sh’maya V’Arah – Dumnezeul cerului si al pamantului (Ezra 5:11).

”YHVH” este cuvantul din limba ebraica care se traduce ca DOMNUL. Intalnit in Vechiul Testament mai des decat oricare alt nume (de aproximativ 7000 de ori), acest titlu este numit “Tetragrammaton”, cuvant care inseamna “cele patru litere”. YHVH provine de la verbul ebraic “a fi” si este numele special sub care Dumnezeu I s-a revelat lui Moise in rugul aprins. “Dumnezeu a zis lui Moise: . Si a adaugat: ”. (Exod 3:14-15). Prin urmare, YHVH declara fiinta absoluta a lui Dumnezeu – sursa tuturor lucrurilor, cea fara inceput si fara sfarsit. Chiar daca unii pronunta numele YHVH Iehova sau Iahve, cercetatorii nu cunosc cu exactitate pronuntia corecta. Evreii au incetat sa mai rosteasca acest nume prin anul 200 A.D, din teama de a nu incalca porunca : “Sa nu iei in desert numele Domnului, Dumnezeului (YHVH) tau” (Exod 20:7). (Rabinii de azi folosesc in mod curent numele Adonai in loc de YHVH). Iata cateva exemple de utilizare a numelui YHVH in Scriptura: YHVH Elohim – Domnul Dumnezeu (Geneza 2:4). YHVH M’kadesh – Dumnezeul care sfinteste (Ezechiel 37:28), YHVH Yireh – Dumnezeu care vede/poarta de grija (Geneza 22:14), YHVH Nissi – Domnul, Scutul meu (Exod 17:15), YHVH Shalom – Dumnezeul Pacii (Judecatori 6:24), YHVH Tzickaynu – Domnul neprihanirea noastra (Ieremia 33:16), YHVH O’saynu – Dumnezeu Fauritorul nostru (Psalmul 95:6).

Numele lui Dumnzeu: Dumnezeul revelat in YHVH este Dumnezeul revelat in Isus
Dumnezeul care S-a revelat pe Sine ca si YHVH in Vechiul Testament este revelat ca si Iesua (Isus) in Noul Testament. Isus are aceeasi radacina ca si YHVH si in mod clar pretinde sa fie YHVH. In Ioan 8: 56-59, Isus Se prezinta pe Sine ca “Cel ce Sunt”. Cand a fost provocat de cativa lideri religiosi evrei in legatura cu afirmatia Lui ca il vazuse pe Avraam (care traise cu aproape 2000 de ani in urma), Isus a raspuns: “Adevarat, adevarat va spun ca mai inainte sa se nasca Avraam, sunt Eu”. Evreii au inteles atunci ca Isus a pretins ca este YHVH. Intelegerea aceasta a lor este subliniata atunci cand au vrut sa Il omoare cu pietre pentru pacatul blasfemiei mentionat in legea evreiasca. In Romani 10:9, Apostolul Pavel declara: “Daca marturistesti deci, cu gura ta, pe Isus ca Domn … vei fi mantuit”. Imediat dupa aceea, in Romani 10:13, Pavel isi sustine declaratia citand din Vechiul Testament: “Oricine va chema numele Domnului (YHVH) va fi mantuit” (Ioel 2:32). Numindu-l pe Iesua (Isus) Domnul este acelasi lucru cu a-L numi YHVH, pentru ca Iesua (Isus) este YHVH (Domnul), Mesia cel prezis de-a lungul intregului Vechi Testament.

Afla mai multe despre Iesua acum


Iti place aceasta informatie? Ajuta-ne, impartasind-o cu altii folosind butoanele de social media de mai jos. Ce este aceasta?
Urmareste-ne:
English  
Social Media
Urmareste-ne:

Impartaseste-ne:


Cine Este Dumnezeu?

Cine este Dumnezeu?
Atributele lui Dumnezeu
Numele lui Dumnezeu
Dumnezeu este Dragoste
Unde este Dumnezeu
Dumnezeu
Da-I Slava lui Dumnezeu
Dragostea lui Dumnezeu
Additional Content To Explore...

Perspectiva Stiintifica
Perspectiva Filosofica
Este Biblia Adevarata?
Cine Este Isus?
Religiile Lumii
Crestere in cunoasterea
Probleme frecvente
Provocarile vietii
Recuperare
 
 
 
Cauta
 
Add Numele lui Dumnezeu to My Google!
Add Numele lui Dumnezeu to My Yahoo!
XML Feed: Numele lui Dumnezeu
Dumnezeu Home | Despre Noi | FAQ | Harta site
Copyright © 2002 - 2021 AllAboutGOD.com, Toate Drepturile Rezervate.