Goliat

Goliat

 Ė Obstakels
U bent hier: God >> Goliat

Goliat Ė Wie Hij Is
De naam Goliat betekent "groot". Goliat was een beroemde reus uit de Filistijnse stad Gat. Veertig dagen lang weerstond hij de legers van IsraŽl door hen uit te dagen om iemand te sturen om tegen hem te vechten. Hij werd door een schaapsjongen, David, met een enkele steen uit zijn katapult gedood (1 SamuŽl 17:4). Hij was "zes el en een span lang". Dat is dus ongeveer 3 meter en 20 centimeter. Hij had vier broers en dit is wellicht de reden dat David vijf stenen voor zijn katapult opraapte toen hij de confrontatie met Goliat aanging. David hakte Goliat's hoofd af en bracht het mee naar Jeruzalem; hij hing de wapens van Goliat in zijn eigen tent (1 SamuŽl 17:51, 53). Het zwaard van Goliat werd later in Nob als een religieuze trofee bewaard (1 SamuŽl 21:10). David's overwinning op Goliat was een keerpunt in zijn leven.

Goliat Ė Zijn Rol in de Bijbel
Goliat representeert de vele obstakels en valkuilen waar we in het leven mee te maken hebben, of deze nu lichamelijk of geestelijk van aard zijn. Hoewel we wellicht nooit lichamelijke reuzen als fysieke tegenstanders zullen tegenkomen, komen we wel symbolische giganten tegen die ons zowel in het geestelijke als in het fysieke domein kunnen confronteren. Deze Goliats zullen proberen om ons te verslaan, maar net als David hebben we de genade van God aan onze zijde en God zal ook ons de kracht geven om deze enorme reuzen te weerstaan en te overwinnen. Net als David kunnen we de geringste wapens gebruiken om hen te verslaan. We hebben voor dit karwei geen zware artillerie nodig; het enige dat we nodig hebben is de kracht van onze gebeden, het Woord van God en God's genade. Hiermee kunnen we alles verslaan wat we tegenkomen en wat ons angstig houdt.

Goliat Ė Onze Eigen Goliats
Welke zijn de Goliats die wij in ons leven kunnen tegenkomen? Hier volgen er enkele.

  • Intimidatie. Helaas waren de IsraŽlieten ontzet en angstig (1 SamuŽl 17:11). Maar David, een kleine jongen, ging de vijand vol vertrouwen tegemoet. David vertrouwde op God omdat hij een relatie met Hem had, zodat hij elke vorm van intimidatie het hoofd kon bieden.

  • De ongelovige wereld. De ongelovige is gelukkig als de Christen ineffectief is. Maar als jij het Evangelie met anderen deelt en hen over God's toorn en Zijn oordeel over de zonde vertelt, dan kun je een intense haat van de ongelovige wereld ervaren. Toch is het onze plicht aan Christus om als Christenen de waarheid te verkondigen, ongeacht wat dat ons mag kosten, en om te helpen om de Grote Commissie te volbrengen.

  • Onwetendheid over onze wapens. Om de vijanden in onze wereld te kunnen bestrijden moeten we leren hoe we de geestelijke wapens kunnen gebruiken die we ter beschikking hebben. David's overwinning had meer te maken met zijn geestelijke wapens dan met zijn vaardigheid met de katapult. Wanneer we God's Woord bestuderen, dan dragen we een cruciaal onderdeel van de "volledige wapenrusting van God" (EfeziŽrs 6:11). We worden uitgedaagd om ons op te stellen, met "de waarheid als een gordel om uw middel, de gerechtigheid als een pantser om uw borst, de ijver voor het evangelie van de vrede als schoeisel aan uw voeten. Draag steeds het schild van het geloof, waarmee u alle brandende pijlen van het kwaad kunt doven. Draag ook de helm van de redding en het zwaard van de Geest, dat wil zeggen, het woord van God". (verzen 14-17).

  • Het geloof dat je de strijd in je eentje voert. HebreeŽn 13:5-6 stelt ons gerust: ď'Ik laat u niet alleen, Ik zal u nooit in de steek laten'. Daarom kunnen wij met vertrouwen zeggen: De Heer is mijn helper, ik heb niets te vrezen. Wat kan een mens mij aandoen?Ē

  • Je geloof niet uitoefenen. Het geloof is een krachtig wapen tegen de vijand, en wanneer we dat geloof uitoefenen, groot of klein, dan zal je dat grote beloningen opleveren. "Want ieder die uit God geboren is, overwint de wereld. En het wapen waarmee wij de wereld overwinnen, is geen ander dan ons geloof. Wie anders kan de wereld overwinnen dan hij die gelooft dat Jezus de Zoon van God is?Ē (1 Johannes 5:4-5).

Leer Meer Over Geestelijke Oorlogvoering!


Vind jij deze informatie nuttig? Help ons dan door deze met anderen te delen met behulp van onderstaande social media knoppen. Wat zijn social media?
Volg ons:


English  
Social Media
Follow Us:

Share Us:


Discipelschap

Waterdoop
Gap Theorie
Leven na de Dood
Geschiedenis van Satan
Moet Ik Gedoopt Zijn om Naar de Hemel te Gaan
God's Namen
Is de Doop Noodzakelijk om Gered te Worden
De Opname
Christelijk Discipelschap
Bronnen Voor Verder Onderzoek

Aanbidding
Gemeenschap
De Chronologische Bijbel
Bediening
Evangelisatie
Reflections
 
 
Bestaat God Wetenschappelijk?
Bestaat God Filosofisch?
Is De Bijbel Waar?
Wie Is God?
Is Jezus God?
Waarom Christendom?
Groei met God
Populaire Kwesties
Levensproblemen
Herstel
 
Zoek
 
Podcast Feed: Goliat
Add Goliat to My Google!
Add Goliat to My Yahoo!
XML Feed: Goliat


God Thuispagina | Over Ons | FAQ | FAQ 2 | Sitemap
Copyright © 2002 - 2015 AllAboutGOD.com, Alle Rechten Voorbehouden.