Ego´stisch

Ego´stisch

 versus Onzelfzuchtig
U bent hier: God >> Ego´stisch

Ego´stisch ľ Het Dilemma
Ik heb vandaag ontdekt dat ik ego´stisch ben. Hier is het dilemma waar ik mee te maken heb -- een medewerkster in het bedrijf waar ik mijn tweede baan heb vroeg me of ik morgen voor haar wil invallen zodat ze naar de andere kant van het land kan rijden om enkele familieleden op te halen. Die moeten hier zijn zodat ze haar kunnen helpen na de operatie die ze volgende week moet ondergaan. Het probleem is dat ik er eigenlijk helemaal niets voor voel om haar te helpen. Het is niet eens omdat ze geen vriendin zou zijn, maar gewoon omdat ik een beetje ego´stisch ben (en dat is waarschijnlijk zacht uitgedrukt). Ik doe dergelijke dingen eigenlijk nooit, en daarmee bedoel ik dat ik eigenlijk nooit een extra stap zet om anderen te helpen als ik er zelf geen voordeel uit kan halen.

Het is niet zo dat ik geen excuus heb. Tegen de tijd dat ik daar zou aankomen om in haar plaats te werken, heb ik al tien uur voor mijn andere baan gewerkt. En nog erger, mijn eerste baan is echt geen pretje. Ik werk gewoonlijk slechts ÚÚn keer per week voor die tweede baan, en alleen maar zodat ik niet helemaal gek word van mijn eerste baan, en gedurende de paar uur dat ik voor mijn tweede baan werk wil ik dus eigenlijk goed uitgerust zijn zodat ik mijn taken goed aankan. Als ik morgen voor haar ga invallen dan zal ik niet goed uitgerust zijn en zal het werk niet gemakkelijk zijn. Het probleem is dat dit alles voor mijn geweten nog geen goed excuus is. Mijn medewerkster weet het misschien niet, maar ik weet van mezelf dat ik me wel door de dag heen zou slepen. Misschien geef ik het zelf niet graag toe, maar uiteindelijk zou het allemaal wel prima aflopen en het zou me helemaal geen kwaad hebben gedaan.

Mijn natuurlijke neiging zou anders zijn, vermoed ik, als het om een mooie meid zou gaan die me graag mag. Als dat het geval zou zijn, dan zou ik haar wel helpen, zonder ook maar verdere vragen te stellen. Maar de waarheid is dat ik deze meid niet bijzonder aantrekkelijk vind. En daarom is het voor mij niet natuurlijk dat ik haar zou helpen, omdat ik weet dat ik dan een zware dag zou hebben. Mijn natuurlijke instinct laat me alleen maar denken aan wat er voor mij in zou kunnen zitten.

Ego´stisch ľ Wat Zit er Voor Mij in?
Ben ik nou gewoon ego´stisch? Ik blijf maar denken dat dit misschien een door God gegeven proef of gelegenheid is... Misschien zal God me wel belonen met iets wat ik heel graag wil, als ik onzelfzuchtig ben en haar gewoon help. Maar als dat het geval zou zijn, dan zou mijn beslissing om haar te helpen niet eens echt onzelfzuchtig zijn, omdat ik mijn beslissing dan nog steeds zou baseren op de mogelijkheid dat God me iets in de schoot zou werpen om me voor de moeite te bedanken. Het zou pas een werkelijk onzelfzuchtige daad zijn als ik deze meid zou helpen zonder iets terug te verwachten. Het zou onzelfzuchtig zijn als ik mijn beslissing puur zou baseren op het feit dat zij mijn hulp nodig heeft.

Dit alles voert me terug naar een herinnering die ik heb van een les die ik in mijn kerk volgde. Een stel deelde hun ervaringen met onze groep over het geven van geld aan de kerk. De man vertelde hoe ze al maandenlang geld aan de kerk hadden gegeven en dat ze er maar niets voor terugkregen. Hij was teleurgesteld omdat hij verwachtte dat God hem voor zijn offer zou belonen; hierop had zijn vrouw hem verteld dat hij moest geven zonder te verwachten daar zelf iets voor terug te krijgen. De man vertelde ons dat hij, nadat hij naar het advies van zijn vrouw had geluisterd, uiteindelijk in staat was om deze houding inderdaad aan te nemen, een houding waarin hij niets terug verwachtte voor wat God van hem gevraagd had. Nadat zijn hart op dit gebied veranderd was, bleek God hem en zijn gezin met nog meer te zegenen dan ze feitelijk nodig hadden.

"Geef, dan zal je gegeven worden; een goede, stevig aangedrukte, goed geschudde en overvolle maat zal je worden toebedeeld. Want de maat die je voor anderen gebruikt, zal ook voor jullie worden gebruikt." (Lucas 6:38).

De man dacht waarschijnlijk aan dit vers toen hij dacht dat God hem zou belonen alleen omdat hij geld aan de kerk gaf. Maar God is niet ge´nteresseerd in ons geld - Hij geeft er alleen maar om dat onze harten zich op de juiste plek bevinden.

Ego´stisch ľ Kan Ik Mijn Perspectief Veranderen?
Ik realiseerde me vanavond dat het verhaal van deze man parallel loopt aan mijn huidige dilemma. Het is niet zo dat God me zou belonen als ik iets goeds doe, maar het is wel zo dat God dit soort gedrag van mij verlangt - ongeacht of ik er voor beloond word.

Met dit in het achterhoofd biedt het nemen van deze beslissing mij vanavond een heel nieuw perspectief. Ik moet toegeven dat ik gewoon een ontzettend ego´stisch mens ben. Maar ik had dat vermoeden al een tijdje.

Maar, ik wist nu ÚÚn ding zeker en dat is het volgende: de situatie waar ik vanavond mee te maken heb is inderdaad een goede gelegenheid. Het is een goede gelegenheid om te ontdekken wat belangrijk is voor God en ik weet nu wat ik moet doen als ik ooit een weerspiegeling van Hem wil zijn.

ôNeig mijn hart naar uw richtlijnen en niet naar winstbejag.ö (Psalm 119:36).

"Handel niet uit geldingsdrang of eigenwaan, maar acht in alle bescheidenheid de ander belangrijker dan uzelf. Heb niet alleen uw eigen belangen voor ogen, maar ook die van de ander. Laat onder u de gezindheid heersen die Christus Jezus had.

ôHij die de gestalte van God had, hield zijn gelijkheid aan God niet vast, maar deed er afstand van. Hij nam de gestalte aan van een slaaf en werd gelijk aan een mens. En als mens verschenen, heeft hij zich vernederd en werd gehoorzaam tot in de dood ľ de dood aan het kruis!ö (Filippenzen 2:3-8).

Groei Verder!


Vind jij deze informatie nuttig? Help ons dan door deze met anderen te delen met behulp van onderstaande social media knoppen. Wat zijn social media?
Volg ons:


English  
Social Media
Follow Us:

Share Us:


Discipelschap

Op God Vertrouwen
Johannes 3:16
Bijbelconcordantie
Toereikendheid van Christus
Gebrokenheid
Een Christelijk Wereldbeeld Onderwijzen
Christelijke Tevredenheid
Wanneer Ik Jezus Aanroep
Teleurgesteld in God
Bronnen Voor Verder Onderzoek

Aanbidding
Gemeenschap
De Chronologische Bijbel
Bediening
Evangelisatie
Reflections
 
 
Bestaat God Wetenschappelijk?
Bestaat God Filosofisch?
Is De Bijbel Waar?
Wie Is God?
Is Jezus God?
Waarom Christendom?
Groei met God
Populaire Kwesties
Levensproblemen
Herstel
 
Zoek
 
Podcast Feed: Ego´stisch
Add Ego´stisch to My Google!
Add Ego´stisch to My Yahoo!
XML Feed: Ego´stisch


God Thuispagina | Over Ons | FAQ | FAQ 2 | Sitemap
Copyright © 2002 - 2015 AllAboutGOD.com, Alle Rechten Voorbehouden.